zaterdag 10 augustus 2013

Kerkje in Västervik, Zuid-Zweden

Eén van de mooiste kerkjes die we tijdens onze vakantie in Zweden binnen wandelden was ongetwijfeld de Sankta Gertruds kyrka in het stadje Västervik aan de oostkust (Småland, Zuid-Zweden). De kerk dateert van de 15de eeuw, maar werd tijdens de oorlog met de Denen in de 17de eeuw gedeeltelijk vernietigd en nadien weer opgebouwd.


Pronkstuk van de kerk is het altaar van hofbeeldhouwer Burchard Precht, aan het eind van de 17de eeuw voltooid.


De preekstoel en het orgel dateren uit de 18de eeuw, toen de oudere exemplaren werden vervangen. Het orgel zou door zijn verfijnde toon als één van de voornaamste van Zweden worden beschouwd! Jammer dat we dit niet even te horen kregen.Zelf was ik vooral gecharmeerd door de schilderingen op de muren en plafonds. Blijkbaar werd de kerk, die in de loop van de 19de eeuw in onbruik raakte, op en gegeven moment helemaal witgekalkt. Tijdens de renovatie in 1932-'33 werd de witkalk verwijderd en kwamen de oude schilderingen uit 1687 weer te voorschijn.

In de triomfboog werd zelfs nog een fragment van een middeleeuwse scène van Het Laatste Oordeel blootgelegd:


Zeer mooi vond ik deze Bijbeltafereeltjes in grijze en goudkleurige verf:
Verder trekken deze prachtige plafondschilderingen de aandacht:De wolkjes met daartussen engelen die boven het orgel werden geschilderd, doen een beetje onbeholpen aan, maar dat heeft tegelijk iets ontroerends:


De kerk wordt verlicht door enkele kroonluchters, die in de 17de eeuw werden geschonken door rijke burgers.


Er hangen ook twee 18de-eeuwse scheepjes, schenkingen van zeelui na het overleven van scheepsrampen.Een grappig detail van een begrafeniswapen:


Toen de kerk in 1805 een bezoek kreeg van de bisschop, vond deze de ruimte blijkbaar te nauw en te donker en wilde hij een nieuwe kerk laten bouwen. Zelf vind ik het kerkje, weliswaar niet groot, net zo aangenaam door de lichte kleuren en de mooie lichtinval. Een plek om met plezier even te verpozen!2 opmerkingen:

  1. Erg leuk om deze mooie kerk en reportage bij jou te zien. Binnenkort gaan we weer naar Småland, dus ik houd je berichtjes in de gaten.

    BeantwoordenVerwijderen