zondag 29 december 2013

Indische miniaturen

Als tiener kocht ik in boekhandel de Slegte, waar ik toen graag rondsnuffelde, een boek over Indische miniatuurkunst met een gezellige dikkerd op de kaft:


Het werd meteen één van mijn favoriete kijkboeken. Keer op keer verdiepte ik me in die sprookjesachtige wereld vol prachtige prinsesjes, dieren, toverachtige paleizen en tuinen.


Ik hield ervan om de details en versieringen te bestuderen, zoals de kaders rond de schilderijtjes:


De Indische miniatuurkunst, een eeuwenoude traditie waarin verschillende stijlen en scholen bestaan, werd een blijvende liefde en inspiratiebron voor mijn eigen bescheiden tekenwerkjes.

In het kader van Europalia India loopt momenteel in het Brusselse Jubelpark een mooie tentoonstelling die ik eergisteren bezocht. Honderdeneen miniaturen uit het National Museum New Delhi presenteren er de Ramayana, een hindoeïstisch heldenepos van duizenden jaren oud dat behoort tot de topwerken van de wereldliteratuur. Het verhaal werd rond 400 voor Christus door de dichter Valmiki in het Sanskriet neergeschreven. In zeven boeken volg je de avonturen van kroonprins Rama, wiens vrouw Sita wordt ontvoerd door een tienhoofdige demonenkoning. Met de hulp van ondermeer een leger apen slaagt Rama erin haar te bevrijden. In de loop van de eeuwen heeft dit verhaal, waarin eigenschappen als trouw, moed en vriendschap op de voorgrond treden, vele Indische kunstenaars geïnspireerd. 

De tentoonstelling toont werken van de 16de tot de 19de eeuw, en geeft zo meteen een overzicht van de verschillende miniatuurscholen. Zéér de moeite om te bezoeken, want hoe mooi sommige reproducties ook zijn, deze uiterst verfijnde schilderijtjes komen pas goed tot hun recht als je ze in het echt ziet. De rijke kleuren, fijne penseelstreken, het reliëf in de versieringen komen allemaal zo veel beter uit als je er in levenden lijve vóór staat. Toch een klein voorsmaakje:




Driehoekjes

Ecoline, postkaartformaat.


Nog Japans papier





dinsdag 17 december 2013

Pentekeningetje

Nog een kleine pentekening met ecoline (formaat 15cm x 10,5cm)...


woensdag 20 november 2013

Ik sta in alle gedichten

Op zoek naar een geschikt gedicht voor mijn groep anderstalige cursisten die Nederlands leren, stuitte ik op deze verzen van Toon Tellegen, die wel erg goed passen bij het gure weer:


Verdrietig kind, verdrietig gedicht

Ik ben de herfst.
Ik ben de regen.
Ik ben de storm.

Zoek mij maar op,
ik sta in alle gedichten.

Houd mij maar vast,
ik heb het koud en ik ben moe,
en nog zoveel bladeren aan de bomen,
nog zoveel bladeren overal.


Toon Tellegen
uit: De zin van een liguster
Querido Amsterdam 1980



maandag 11 november 2013

woensdag 6 november 2013

Ritme in ecoline






Het regent en het is november...




November


Het regent en het is november: 
Weer keert het najaar en belaagt 
Het hart, dat droef, maar steeds gewender, 
Zijn heimelijke pijnen draagt. 

En in de kamer, waar gelaten 
Het daaglijks leven wordt verricht, 
Schijnt uit de troosteloze straten 
Een ongekleurd namiddaglicht. 

De jaren gaan zoals zij gingen, 
Er is allengs geen onderscheid 
Meer tussen dove erinneringen 
En wat geleefd wordt en verbeid. 

Verloren zijn de prille wegen 
Om te ontkomen aan den tijd; 
Altijd november, altijd regen, 
altijd dit lege hart, altijd. 


J.C. Bloem 


Uit: Het verlangen 1921 
opgenomen in 'Verzamelde gedichten' 
Copyright © 1965 Athenaeum – Polak & Van Gennep 

zondag 3 november 2013

Herfstvakantie aan zee

Donkere wolkpartijen, hel groen gras en een blauwgrijze zee...





Borduren, een feministische bezigheid?

"Borduurwerk en vrouwelijkheid werden synoniemen in de 19de eeuw, schrijft een textielhistoricus. Vrouwen werden afgebeeld bij borduurwerkjes en -bogen; zo kon men ze vertrouwen, en ze zagen er net zo vroom en lief uit als de meeste mannen hen in die tijd wensten. Maar men denkt goed na terwijl men borduurt, en de feministische kunsthistorica Rozsika Parker heeft er in haar boek "The Subversive Stitch" op gewezen dat borduren voor de vrouw een manier kon zijn om zich "een eigen ruimte" te scheppen, om alleen te zijn met haar eigen gedachten. 'De mensen denken dat je niets doet als je zit te naaien,' mopperde Karin Larsson eens." (Lena Rydin in "Karin Larssons värld", vertaling van mezelf)

Voor mij is borduren een manier om tot rust te komen en mijn gedachten op een rijtje te krijgen. Borduren heeft iets meditatiefs: omdat je je moet concentreren op een vrij repetitieve handeling, schep je een zekere orde in je hoofd. Er is geduld nodig, want borduren gaat traag vooruit. Maar wat een plezier om heel langzaam een wereld te zien groeien op een lapje stof!

Hier ben ik momenteel mee bezig:


maandag 28 oktober 2013

Koraal en turkoois

Terwijl er buiten een echte herfststorm woedt, buig ik me met tang en en toebehoren over wat nieuwe kralen.





Ik vond ook een ketting die goed past bij mijn medaillons in Ice Resin:



dinsdag 22 oktober 2013

Herfst in Schaarbeek

Een stralende herfstdag in het Brusselse Josaphatpark. Gouden bladeren, paddenstoelen, weerspiegelingen in het water van de vijvers.