vrijdag 24 oktober 2014

Wolborduursels

Voor mijn verjaardag verwende ik mezelf met de Zweedse uitgave "Yllebroderier", een schitterend naslagwerk over traditioneel Scandinavisch borduurwerk op wol. Tien auteurs vertellen hierin over dit type handwerk, dat zowel klederdracht als kussens en dekens sierde, en waarvan heel veel voorbeelden bewaard zijn uit de 18de en 19de eeuw. Het resultaat is een rijkelijk geïllustreerd boek waarin je eindeloos kan bladeren.
Tot op vandaag wordt deze "verhalende volkskust"- zoals hij in de ondertitel van het boek wordt genoemd - beoefend door zowel professionele borduursters als liefhebbers. "De vrije wolborduursels zijn als schilderijtjes van textiel waarop de borduurster met naald en draad zijn persoonlijke stempel drukte. Vaak zijn het fantastische afbeeldingen, waarvan die inhoud zowel rust geeft als verwondert," aldus redactrice Annhelén Olsson in het voorwoord (eigen vertaling). Kleurrijke fantasiebloemen, vogels, paarden, herten en soms ook menselijke figuurtjes dansen over het textiel en prikkelen de fantasie. Om vrolijk van te worden:
Omdat ik zelf heel graag borduur is dit voor mij tegelijk een onuitputtelijke bron van inspiratie. Eerder bestelde ik bij dezelfde uitgeverij  al het leuke boekje "Brodera på ylle!" met ideeën om zelf aan de slag te gaan. Sindsdien maakte ik geborduurde armbanden, broches en verschillende kussens, die ik eerder op deze blog liet zien (zie o.a. hier en hier). Met dit nieuwe boek erbij ben ik niet meer te stoppen! Ben alvast begonnen aan een nieuw kussentje voor een kind...


2 opmerkingen:

  1. Ja een prachtig boek is dat hè! Leuk om te zien dat het jou echt inspireert tot weer iets moois!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier kun je niet alleen inspiratie uithalen voor je borduurwerk, maar ook voor de kettingen. Mooie collectie heb je gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen