woensdag 29 januari 2014

Sprookjeskamer

De mooiste bibliotheek die ik tot nu toe bezocht, is ongetwijfeld de openbare bibliotheek van Stockholm, een modernistisch gebouw van de bekende Zweedse architect Gunnar Asplund (1885-1940). In de zomer van 2009 wandelden we hier binnen. In de inkomhal werden we al getroffen door de mooie reliëfs in de muren.Een trap leid je naar de meest indrukwekkende ruimte van de bibliotheek, de bekende ronde leeszaal. Wat een plezier moet het zijn om daar even rustig iets op te zoeken!
Het zal wel aan mijn kinderlijke geest liggen, maar zelf was ik het meest in de wolken over de kleine vertelkamer die we aantroffen in de kinderafdeling. Een deur met daarboven in gouden letters "Sagorum" ("Sprookjeskamer") brengt je naar dit donkere, wat geheimzinnige vertrek.


De verteller kan plaatsnemen in een mooie stoel van Asplund; voor de luisteraars zijn er twee banken in halve cirkelvorm.


Een prachtig fresco in het ronde vertrek nodigt je uit om je over te geven aan de wereld van de verbeelding. 
Kan het sprookjesachtiger? Zo'n voorleeshoek zou iedere bibliotheek moeten hebben!

2 opmerkingen:

  1. Mooi verslag van je bezoek aan deze bijzondere bibliotheek. Wij zijn er in 2010 geweest. Helaas maar even. Die vertelkamer hebben wij niet gezien, jammer!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor de link Willy. Inderdaad een leuk verslag.

      Verwijderen